Menu 

Over Jeugdland

Jeugdland is de grootste – gratis toegankelijke – buitenspeelplaats van Amsterdam. Een groene oase in Amsterdam Oost, een plek waar kinderen dingen ervaren, die je niet zo snel ergens anders ervaart!

Een buitenspeelparadijs in amsterdam oost

Jeugdland bestaat uit vier hectare natuur met een kabelbaan, giga glijbaanbult, watersportcentrum, huttendorp, kinderwerkplaats, skelterloods en moestuinen waar kinderen kunnen rennen, roetsjen, rausjen, zwemmen, speuren, klauteren, bouwen, maken, koken en nog veel meer! Op het terrein wordt 362 dagen per jaar gewerkt en het is 310 dagen gratis te bezoeken voor publiek dat deel kan nemen aan een met de seizoen wisselend programma van onze partners Maakland (onderdeel van Nowhere), Hemelse Tuinen en Outdoor &Watersport.

 

Sinds 2020 draagt Stichting Jeugdland de verantwoordelijkheid voor de zorg voor het terrein, de bedrijfsvoering, de veiligheid van de bezoekers, de kwaliteit van het programma in samenwerking met de programmapartners, en de verbinding met andere partijen in de buurt en daarbuiten.

Programmapartners

Stichting Jeugdland werkt samen met verschillende programmapartners om van Jeugdland het mooiste plekje van Amsterdam te maken!
Lees hier meer over met wie we dat doen.

Outdoor &Watersport

 

Outdoor &Watersport laat op basis van ‘learn by play’ zoveel mogelijk kinderen het plezier van outdoor- en watersport ervaren door hen te laten zeilen, windsurfen, boogschieten, vlottenbouwen, kajakken, gps & survival activiteiten en vuur maken. In 2017 startte Outdoor &Watersport met de sportprogrammering op het terrein en op het aangrenzende water van het Nieuwe Diep.

 

lees meer

Hemelse Tuinen

 

Hemelse Tuinen is de naam waaronder Roos Kuipers werkt als ontwerper, ontwikkelaar, adviseur en docent op gebied van ecologische en eetbare tuinen. Hemelse Tuinen is sinds 2011 betrokken bij Jeugdland. Roos Kuipers creëerde en onderhoudt er het Eetbaar Eiland en gaf honderden workshops aan scholen en ondernemers. Iedere woensdagmiddag zijn haar workshops (zoals van Zaadje tot Maaltijd) vrij toegankelijk voor de kinderen uit de buurt en voor wie wil.

lees meer

Maakland(Nowhere)

 

Nowhere is een sinds 2005 in de Indische buurt gevestigd productiehuis voor talentontwikkeling en cultuuronderwijs voor jongeren tussen de zes en dertig jaar. Stichting Nowhere ontwikkelde in de eerste jaren zowel het gratis toegankelijke programma als het betaalde aanbod op Jeugdland. Hier verzorgt Nowhere activiteiten als ateliers, maakworkshops en presentaties onder de noemer ‘Maakland’.

lees meer

Gemeente Amsterdam

 

Stadsdeel Oost is eigenaar van de plek en de gebouwen op Jeugdland. Voor het beheer en onderhoud van het terrein, het toezicht en de veiligheid bij de dagelijkse openstelling, ontvangt stichting Jeugdland Amsterdam een subsidie van Stadsdeel Oost. Een heel belangrijke partner, dus!

lees meer

het begin van Jeugdland 

In 1949 werd in Amsterdam Oost, aan de Ooster Ringdijk in de Watergraafsmeer, een eiland. beschikbaar gesteld als zomerkamp voor jongens. Het eiland, Jongensland Oost of Hier is Het genoemd, was een initiatief van de UVV, het Amsterdam Studentencorps en de politie. Jongens mochten er bouwen met sloophout, oude decors en ander afvalmateriaal, ook werden er vaak kampvuurtjes gemaakt. In verband met de aanleg van de Ringweg rond 1980 worden verplaatst naar een terrein bij de Schellingwouderbrug, waar nu Camping Zeeburg is, tegelijk veranderde de naam in Jeugdland Oost, want vanaf die tijd waren ook meisjes welkom. In 1997 verhuisde Jeugdland Oost naar het vroegere Shell-sportterrein aan de Valentijnkade. Op die plek heeft Jeugdland zich verder ontwikkeld tot wat het nu is.

 

Medewerkers

Operationeel team: Niels, Marco Gelderman, Leonie van Dalen, Sally Schoen en Daniël Oud. Beheer, onderhoud en toezicht: Jonathan Sommer, Roel Calis Vrijwilligers beheer, onderhoud en toezicht: Roel, Klaas, Richard, lsha, Daan, Schello, Max, Danielle, Saar Horeca, workshops en feestjes:  Jonah Mulder, Raghad Kasas, Kirian Schreuders, Anna Vervest, Josje Veugen, Julia Mulder, Sophie Ruhl, Adam Kalianko, Aviva Collins Hemelse Tuinen en tuinmedewerkers: Roos Kuipers, Vera Ribbens, Mercedes de Klein, Hester de Goede, Evi Hers, Linda Busman Vrijwilligers tuin: Melle, Karlien, Maria, Wia, Flip, Pjotr, Anne, Klaas, Karin, Wybe, Josine, Margreet, Susan, Liesbeth, Arjan, Sarah, Tanja, Nynke Outdoor & Watersport Amsterdam: Michiel Vervoort, Jimmy Chapman, Bas Elgersma, Katja Ketelaar, Zeah Heijde, Guido van der Meer, Ilse Schreurs, Roel Oostra, Charda Verhagen, lnouk Meijer, Thirza Houweling, Sterre Kuipers, Carmen Bruchner, Hanneke Akkerman, Lilianne Sweere, Keanu de Lange, Ferron de Wit, Cees van der Duin, Tim Maier, Yves Koekkoek, Frank Vervoort Maakland (onderdeel van Nowhere): Michel de Rooij, Bart Merks, Alex Winters, Ylja Band, Robin van den Bogaert, Wouter Verschoor, Cecile Hübner, Laila van Berge, Elodie Emilisa, Davy Wouda, Tibor Pasman ROADS: Rini van Oeffel, Ruben, Willem IAMBE: Karen Mulder, Bas, Mariska, Stijn, Charles, Wijnand, Yassin Zakelijke ondersteuning en advies: Celine Bosman, Carla Bosch, Oeds Westerhof Directie: Meinke Noordam Raad van Toezicht: Jan Willem Huisman, Annette van Driel, Marga Kuperus, Theo van Uden